Het heeft even geduurd, sorry voor de delay…
Door: laurensinaustralie
Blijf op de hoogte en volg Laurens
29 Augustus 2010 | Australië, Melbourne
…Dit is onder andere vanwege; Surf weekend, golfen, feesten, studie, auto, cultuur, hockey, fitness, spinnen, Footy match, paintballen, BBQ’s, borrels…
De eerste weken in de schoolbanken zitten erop, ik volg hier in totaal drie vakken: Planning Urban Sustainability, Land Use and Urban Design en Housing, Markets, Policy and Planning. Vooral dat laatste is erg interessant vanwege de woningmarkt in Australië. Grappig om te zien is dat het hier heel anders gaat dan in NL. Wij hebben vooral veel social housing (gebouwd door woningcorporaties) en een deel non-social housing (ontwikkeld door ontwikkelaars). Hier in AU hebben ze bijna geen woningcorporaties en worden de market parties eigenlijk verplicht om een deel social housing te bouwen (betaalbare woningen). Doen ze dat niet dan krijgen ze geen bouwvergunning. In NL is het vaak 35-60% social tegen 40-65% non social, hier is het 4.5% social en 95.5% non social.
Met ieder vak beginnen we met een lecture, gevolgd door een tutorial. Met het vak Housing, Markets, Policy and Planning werken we ook in groepen van 4 om bepaalde topics te onderzoeken en te presenteren.
De faculteit Architectuur is hier verder heel klein, ik ben gewend aan de bouwkunde faculteit in Delft welke naar mijn idee wel 7 tot 10x groter is. De Universiteit hier is echter weer groter en telt 45.000 studenten en 6000 medewerkers. De dagen dat ik les heb zijn dinsdag en woensdag. Op donderdag heb ik alleen een tutorial en de rest ben ik vrij.
Hoe gek het ook klink, was ik in de eerste week op zaterdag op de campus te vinden en heb ik mijn readers gekocht die ik nodig had voor de colleges. Ook was dit een mooie gelegenheid om foto’s te maken van een aantal gebouwen en lokalen. Met mijn studentenkaart heb ik 24u toegang tot de faculteit, mocht ik dus ineens denken van, ik heb zin om om 3uur ’s nachts naar de faculteit te gaan om te studeren, dan kan het!
In de eerste week heb ik ook mijn eerst hockeytraining (inmiddels heb ik er al 5 opzitten) gehad, erg leuk en vermoeiend omdat ik de laatste tijd niet zoveel meer heb gedaan aan sporten. Ik kon echter goed meekomen met de rest en ook ben ik de verdediging skills nog niet verleerd. Samen met een jongen uit de UK zijn wij 2 nieuwe leden en was dit onze eerste training hier in Australië. Aardige gasten en zeer relaxt!
Vorige week heb ik ook meegetraind met de dinsdag groep. Een aantal jongens van de woensdag groep vertelde me dat ik ook met hen mee kan doen als ik dat wil omdat het een hoger niveau is. Dit en ik dan ook gedaan en het is mij goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar.
Samen met een jongen uit Denemarken ben ik vorige week maandag ook begonnen met fitnessen, daarna meteen door om ff een uurtje te spinnen en na afloop was ik dan ook helemaal kapot! Dinsdag had ik dan hockey training, woensdag weer hockey training en donderdag weer de gym in. Afgelopen week was dus heerlijk sportief!
Ook mijn eerste BBQ (maak er nu maar 5 van) op de campus is/zijn een feit! Lekker een paar worstjes gegeten, een paar biertjes erbij en dat allemaal om 12uur ’s middags! Even een babbeltje gemaakt met het comité, filmpje gemaakt van meisje achter de BBQ, echt te funny! Hamburgers draaien is niet haar sterkste punt.
Na 1.5uur te hebben genoten van al het door de uni betaalde eten en drinken even gedag gezegd, naar huis en even opfrissen voor de volgende BBQ die alweer om 14.30u begon. Zegt een van hen, ‘’do you wan’t a beer for on your way’’. Nou waarom ook niet! Er waren er echter nog maar 2, dus wij: weet je zeker dat je die aan ons wilt geven? You are members so take it!
Na dit alles even geanalyseerd te hebben kwamen Joris en ik tot de conclusie, dit is niet oké! maar voor een half jaartje best wel prima…
2 weken geleden even cultureel gedaan. Ik ben namelijk naar de Old Melbourne Goal geweest. Dit is de oudste gevangenis van Victoria waar 135 mensen in de 19e eeuw zijn verhangen alsook de beruchte Ned Kelly (film van gemaakt). Het is een 3 verdieping tellend celblok waar aan het eind van de gang de gevangenen werden verhangen, erg indrukwekkend dus.
Niet ver hier vandaan is er iedere zondag een 2e hands markt, dus zijn we me een groepje maar even een kijkje gaan nemen om te zien wat voor bende er allemaal verkocht wordt. Eigenlijk waren we opzoek naar een kaasschaaf maar helaas konden we die daar niet vinden… gek he! Wel stond er een frituurpan ($5) maar gelukkig hebben we die laten staan. We hebben tenslotte nog geen producten om te frituren!
Waar we uiteindelijk mee thuiskwamen… Ja je moet dan toch wat kopen! Nee, dit wouden we ook echt hebben en waren hier ook naar opzoek. Een golfset! Kosten: 8 clubs voor $0.25 p.st., maarja! toen waren we er nog niet. Eerst een zakje met ballen gekocht (30 stuks) voor 3 dollar (hij vroeg 10) iets verderop een tas vol met ballen (250), ja wat wilt u ervoor hebben? 40, 30… Geef ons nou eens een mooie deal! Oke, 25. Toen nog een golftas, anders is het zo lastig dragen. Begonnen ze ook met 40 en uiteindelijk voor $20 meegenomen. In totaal dus $50 voor een golfset! Kwamen we ’s middag thuis, vonden we in de tas ook nog een aantal tees en 5% van de totale aankoopprijs aan wisselgeld. Afgelopen zondag zijn we dan ook naar diverse golf clubs geweest en hebben we de eerst 140 balletjes de driving range opgeslagen, geoefend met putten en hoe een bunker uit te komen. Een 9 holes daar wachten we nog even mee….
2 weken geleden zijn we met een mannetje of 65 op surf kamp geweest naar Torquay (waar de Great Ocean Road begint). Bleek toen we aankwamen er maar plaats te zijn voor 48 personen (lees: bedden). Erg leuk om te vechten voor je bed… Stapelbedden werden dan ook tegen elkaar aan geschoven zodat 6 mensen gebruik konden maken van een slaapplek, in plaats van 4.
Zaterdag ochtend eerst een les genomen om een beetje de feeling te krijgen hoe je overeind moet komen als je een golf te pakken hebt. In de middag nogmaals het tamelijk koude water in (ja het is nog steeds winter…) om het nogmaals te proberen. Na een aantal pogingen ging het steeds beter en kon ik dan ook blijven staan! Na afloop kwamen sommige (waaronder ik) toch tot de conclusie dat windsurfen toch meer ons ding is.
Na het surfen wil je natuurlijk kunnen genieten van een lekker koud biertje, nietwaar? Ons zelf meegebrachte bier hebben we dan ook prima op temperatuur kunnen krijgen door het een tijdje in de naastgelegen rivier te hangen. Ik stond dan ook, nog net niet met mijn schoenen in het water, met een touwtje in mijn hand te wachten tot ik ‘’beet’’ had.
Zondag weer met zijn alle (niet alle 65) de auto in om vervolgens in de stort regen naar huis te rijden, nou het leek heel even of ik in Nederland was met de ruitenwisser op maximaal! Met de auto bedoel ik de witte Toyota Camry die sinds een paar weken mijn eigendom is en dan ook ideaal is voor dit soort tripjes. Hier in Australië leg je al gauw lange afstanden af (goh, hoe is dat toch mogelijk?!) en met het openbaar vervoer is het niet altijd een feest. Het is een prima wagen uit ’95, 2.2L, Station, Automaatje, AC (heb je ook wel nodig in de zomer) en zelfs stuurbekrachtiging. Ik ben er dan ook wel blij mee! Hij ‘’Staat mooi op de bandjes’’ en ‘’lekker in de verf’’:P.
Gister ben ik met nog 7 andere naar The Grampians geweest. Dit is een National park hier 3.30u rijden vandaan. Het was vroeg op en laat thuis.. Daar hebben we wat rond gelopen door het park, een paar uitzichtpunten bezocht en de MacKanzie falls. Tijdens het wandelen was het nogal glad en niemand, op 1 iemand na droeg schoenen met voldoende grip. Ik met mijn sneakers moest enorm oppassen op de natte rotsen. Echter degene met grip gleed ook een paar keer uit, dus het is geen garantie… Tussendoor onze heerlijk zelf gemaakte lunch genuttigd. Een ‘’basic’’ sandwich kon je het niet meer noemen met margarine, avocado, tomaten, sla, ei, kipfilet/ ham of beef en peper en zout.
Aan het eind van de dag terug gereden en halverwege gestopt bij een restaurant om nog even wat te eten met z’n allen.
Rij je rustig 110km (we waren met 2 auto’s), wordt je ineens ingehaald door een truck met oplegger, bergje op… Nou ik kan je vertellen dat je toch wel even raar staat te kijken wanneer het al compleet donker is, de verlichting langs de weg ontbreekt en het ook nog eens flink regent…
Uiteindelijk kan deze dag de boeken in al geslaagd en gezellig.
Zaterdag dus laat thuis en zondag weer vroeg op want vandaag stond Paintballen op het programma. Ditmaal waren we met een groep van de Melbourne Welcome. Eenmaal aangekomen eerst de nodige safety instructions en daarna het veld op. Gelukkig is het verplicht een masker te dragen anders zou ik nu nog steeds verf in mijn ogen hebben. Oh en btw, ’t smaakt ook niet erg aangenaam…. Zelf heb ik ook flink wat verfballetjes afgevuurd in de strijd en aardig wat mensen uitgeschakeld! (tijdelijk dan)
Aan het eind van de dag heb je dan ook hier en daar een blauwe plek en was mijn haar zowaar geverfd!
Volgende week heb ik weer een paar deadlines dus ik ga maar weer eens aan de slag…
Als laatste wil ik jullie nog bedanken voor jullie interesse en reacties op de afgelopen verhalen, Top!
Cheers Lau
Uiteindelijk kan deze dag de boeken in al geslaagd en gezellig.
Cheers Lau
29 Augustus 2010 - 13:51
Annique:
Hey Lau!
Leuk weer een verhaal! En helemaal leuk met het beelmateriaal erbij! Jeetje je bent wel lekker sportief bezig zeg.. hockeyen, fitness, golfen, surfen! Gaaf hoor! Als je terugbent ga je dus vaker met me mee hardlopen?! ;) Haha grapje hoor, eerst maar even lekker genieten daar! En dat lukt je zo te lezen wel ;)
Kus, Annique!
29 Augustus 2010 - 14:13
Jeanine:
Hoi Laurens
Zo te lezen ben je goed actief bezig. Leuk verhaal en mooie foto's. Je kunt wel zien wat je studeert, al die foto's van gebouwen!!Gelukkig heb je genoeg tijd voor ontspanning. Je bent zeker wel blij met je auto? Nou geniet er maar van!!!
Dikke kus mama
29 Augustus 2010 - 15:02
Roos:
Hey Lau,
Dat zijn mooie verhalen, ga zo door! Als jij nou ook ff zo'n hippe UniMelb trui koopt als ik nog in de kast heb liggen dan kunnen we straks samen de blits maken op vrijdag op Overbos! Geniet ervan,
Xx Roos -
29 Augustus 2010 - 15:08
Richard:
You down under,
Wel het was het wachten waard op dat verslag. Nu nog de tijd vinden voor het vervolg. Gezien je dagelijkse bezigheden zal dat lastig zijn en kom je topfit terug.
Het klinkt super wat je daar allemaal beleeft!!!
pa -
29 Augustus 2010 - 21:12
Maik:
Hey Lau!!
Mooie verhalen weer! Bij ons is het Hockeyseizoen ook weer begonnen. Volgende week drieluik tegen H5 & H6. Maar eerst... Feestweek H'kerk! Ik hou je wel op de hoogte via de mail.
Groente, Maik -
30 Augustus 2010 - 12:25
Oma:
Fantastisch, wat een verslag! Heerlijk te lezen dat je het zo naar je zin hebt en veel kennis en ervaring op doet.Tot horens,liefs, OMA -
02 September 2010 - 16:37
Marco Dikken:
Hoi Laus,
Bij toeval kwam ik op jouw pagina terecht, hartstikke leuk man.
Nou kan ik je tenminste in de gaten houden.
Veel plezier nog.
Groeten, Marco -
09 September 2010 - 19:44
HOTSE:
HOI LAURENS,
EEN HELE MOOIE SIDE MET HEEL VEEL TEXT EN FOTOS JE BELEEFT DAAR ERG MOOIE DINGEN.EN VOLGENS MIJ LEER JE OOK NOG HET EEN EN HET ANDER.
VEEL SUCCES EN TOT GAUW. -
27 Oktober 2010 - 13:21
Caroline:
ha die laurens,Hardstikke leuk wat je allemaal doet. je komt helemaal topfit terug. Geen kans om een bierbuik te krijgen.